+32 489 361 071 info@exoss.be

Dat Botswana één van de grootste ‘wildlife’  bestemmingen ter wereld is, werd ons al duidelijke na de iconische landschappen waar we doorheen biggelden en de vele memorabele ontmoetingen met wilde dieren tijdens onze mokoro trip en scenic flight in de Okavango delta (zie deel 1).

In deze tweede ‘doorheen Botswana post’ gaan we op zoek naar de waarheden achter de mythes & legendes die reizigers over Botswana spinnen. Schuilt er achter elke boom een olifant in het Chobe Nationaal park? Zijn dit de tuinen van Eden zoals het heilige schrift (The Lonely Planet) vermeld? Is het voor simpele stervelingen (zoals deze backpackers) betaalbaar om de nationale parken te bezoeken?

Na een deugddoende voormiddag luieren aan Planet Baobab’s zwembed, krammen we alle bagage en vier lamme lichamen in een volgepropte Sparky. Ons Amerikaans-Belgisch quatro loopt voorspoedig en met vijfenveertig graden Celsius op de barometer vertrekken we doorheen de Botswaanse woestenij. Het is een zicht om te aanschouwen!

A word of praise to our traveling buddies Emma & Daniel (although they probably cannot read a single word of this post and I’ve might of been writing a lot of ***** about them), we would love to thank you for the memorable week and good old’ travel couple friendship! You guys are awesome! Follow their wonderfull healthy food/travel blog @ Craving Nature.

crazy-faces

Elephant Sands campsite

Budget reizen door Botswana is een dubbeltje op zijn kant en om kosten te drukken moeten spontane opportuniteiten met plezier en zonder angst aangenomen worden. Elephant Sands (camping 2pers/dag P160/€14,5) was zo’n spontane mogelijkheid tot avontuur en het heeft ons geen windeieren gelegd.

Op goed geluk reden we offroad een zanderige 4X4 route op, dit lukte met onze Sparky voor de volle twintig meter. Iedereen uit de auto en duwen maar! Eenmaal bevrijd laat ik al dit menselijke ballast achter en de daaropvolgende kilometers rijden een pak makkelijker. Iets later kwam de rest al liftend achter en werden we zonder oponthoud beloond voor deze gok. Op nog geen dertig meter van onze kampeerplek vandaan waren er tientallen olifanten hun dorst aan het lessen.

elephant-sandselephants-sands-2dsc07505 elephant-sandselephants-sands-3

Deze tientallen werden er in de loop van de nacht honderden, een komen en gaan van olifanten dat Sarah de hele avond wakker hield. Soms kwamen deze reusachtige beesten tot op enkele meters van ons kleine tentje en tot onze lichte paniek konden we enkele malen een grote slurf boven onze hoofden uit zien torenen.

Na dit onvergetelijke verblijf in Elephant Sands is een eerste mythe duidelijk al opgelost. We hebben al honderden olifanten gezien, zonder ook maar één boom tegen te komen. Er zijn dus duidelijk meer olifanten dan bomen in noordelijk Botswana.

Chobe Nationaal Park

Kasane & Chobe boot cruise

Onze laatste bestemming in Botswana is het indrukwekkende Chobe Nationaal park, één van ’s wereld grootste ‘wildlife’ bestemmingen en beter bekend voor zijn enorme populaties kolossale olifanten.

botswana-postdsc07892

De toegang tot dit paradijs op aarde is via het toeristische epicentra Kasane. De stad staat bekend als het kruispunt van Zuidelijk Afrika, waar de volgende vier landen samenkomen: Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe. Alles wat de klok slaat is toerisme (ergo wij zijn er geen fan van), maar er valt jammergenoeg niet aan te ontsnappen en we checken in bij Chobi Safari logde (kampeerplaats 2pers/dag P190/€17).

De standaard activiteit vanuit Kasane, is een boottocht langs de oevers van Sedudu Island. De boottocht is een drie uur durende cruise langs de oevers van Botswana’s meest bezochte nationale park (P190-P500, zoek naar de goedkoopste prijs = niet via lodges!). Het spotten van wild is gegarandeerd, overweldigend zelfs en op plaatsen wisten we niet waar eerst te kijken.

botswana-postdsc01028botswana-postdsc01117

De meeste boottochten vertrekken rond 15u zodat men drie uur later een authentieke Afrikaanse zonsondergang kan mee maken, dit met een verfrissende rum & coke in de hand.

botswana-postsunset

Chobe Nationaal Park

Het Chobe Nationaal Park is één van Afrika’s grootste safari bestemmingen en in de uitgestrekte, met wild bezaaide regio’s, wordt men overspoeld door kleur, geluid en vista’s. Chobe wordt vaak in drie delen opgesplist, het dicht bij Kasane gelegen Chobe Riverfront, de Savuti regio en de Linyanti moerassen.

Door de exuberant hoge prijzen moesten wij de verder gelegen Savuti- en Linyanti regio’s aan ons voorbij laten gaan. De enige budget optie die wij (na lang zoeken) vonden, was een negen uur durende ‘gamedrive’ doorheen de Chobe riverfront regio (Prijs P500/€45 p.p.).

botswana-postdsc07893 botswana-postdsc07857 botswana-postdsc07793 botswana-postdsc01111

De ‘gamedrive’ was een compleet succes, dit vooral te danken aan de duizenden wilde dieren die ons pad kruisten. Gaande van zebra’s, hyena’s, bavianen, nijlpaarden, vervet apen, sabel antilopen, wrattenzwijnen, giraffen, buffels, olifanten, kudu’s, duikers, reebokken, impala’s tot luipaarden en zo veel meer!

Buiten de luipaarden hebben we jammergenoeg geen andere grote katten kunnen waarnemen, de kans hierop stijgt drastisch wanneer men dieper in het hart van het park komt.

botswana-postleopard

Alles bij elkaar waren onze twee activiteiten vanuit Kasane een enorm succes en durven we met zekerheid zeggen dat het Chobe Nationaal Park een verplichte stop is voor iedereen die door Botswana/Zuidelijk Afrika toert.

We gaan even terug naar de intro van deze post, daar stonden deze drie vragen: Schuilt er achter elke boom een olifant in het Chobe Nationaal park? Zijn dit de tuinen van Eden zoals het heilige schrift (The Lonely Planet) vermeld? Is het voor simpele stervelingen (zoals deze backpackers) betaalbaar om de nationale parken te bezoeken?

1) Ja, ja en nog eens ja! De hele rit konden we genieten van eenzame bronstige stieren (mannelijke olifanten in musth) en grote kuddes olifanten onder leiding van een matriarch (het oudste wijfje).

2) De schrijvers van Lonely planet houden zich aan hun woord, wij hebben nergens in Zuidelijk Afrika zo’n overvloed aan wild kunnen waarnemen in één regio. Werkelijk fenomenaal.

3) Betaalbaar voor stervelingen, ja. Betaalbaar voor ons, nipt. Betaalbaar voor serieuze budet reizigers, moeilijk. Betaalbaar voor de rijke Duitsers/Amerikanen (zij die er geweest zijn, begrijpen onze frustratie), zeker en vast!

Botswana heeft alles voor de avontuurlijke reiziger, enkele van Afrika’s meest spectaculaire safari’s met iconische landschapppen die gekend zijn over de hele wereld. Deze natuurpracht komt jammer genoeg in een zeer exclusieve verpakking, een stevig budget of creatief reizen is dus een vereiste.

Wij zijn zeker dat reizigers die de sprong willen wagen en een Botswaans avontuur willen aangaan, met prachtige verhalen en memorabele herinneringen thuis zullen komen!

Sharing is caring!