+32 489 361 071 info@exoss.be

Als een nationaal park op de lijst van Unesco Werelderfgoed terecht komt, verwacht men toch meestal busladingen vol toeristen. Niet? In dit prachtige nationale park met zijn dor en rotsachtige landschap is het nochtans zelden druk. Het park ligt in een afgelegen uithoek van Zuid-Afrika en deelt zijn grenzen met Botswana en Zimbabwe. Mapungubwe Nationaal Park is met een huurauto makkelijk te berijden en is open het hele jaar rond. Waar wacht je nog op?

De nadruk ligt op een combinatie tussen historie, cultuur en wildleven met prachtige uitzichtpunten als kers op de taart. Het park omvat ook Zuid-Afrika’s belangrijkste site uit de ijzertijd, Mapungubwe Hill, waar met goud beladen juwelen, ornamenten en amuletten gevonden zijn.

entrance

Horden olifanten, statige giraffen, impala’s, wrattenzwijnen, apen en een rots dassie hier en daar zijn onze voornaamste metgezellen. Jammer genoeg krijgen we vandaag geen neushorens te zien, die werden (zoals we later te horen kregen) gespot op honderd meter van onze auto.

dsc06134 dsc06033 dsc05597

dsc06042

Het hele park (uitgezonderd 4×4 routes) is makkelijk te bezichtigen op een halve dag. Voor reizigers die een echt idee willen krijgen van de omvang en historie die dit park behelst, zou een overnachting in de camping geen slecht idee zijn. Limpopo Forest Camp, uitgebaat door SAN Parks, zou ons R280/€18 gekost hebben, ware het niet dat de volledige camping volzet was toen wij er arriveerden.

We kwamen Mapungubwe NP rond de middag binnen vanuit de hoofdpoort in het oosten en bereikten na een klein uur rijden Mapungubwe Hill. De rit ging verder langs een ’tree top’ wandelpad, het Leokwe (hoofd)kamp en een prachtig uitzichtpunt over de samenvloeiing van Zuid-Afrika, Zimbabwe en Botswana.

mapungubwedsc06403 mapungubwedsc06461

Verder is er ook nog een imposant, informatief en modern centrum dat gebouwd is om op te gaan in het omringende landschap. De exposities omvatten archeologische ontdekkingen uit de regio, met als meest bekende artefact een replica van de fameuze gouden neushoorn.

Mapungubwe National Park - South Africa

Een eerlijke beoordeling voor het Mapungubwe Nationaal park zou zijn dat we reizigers die zich al in Mpumalanga of Limpopo bevinden aan raden om ook dit park te bezoeken! Zij die speciaal vanuit Johannesburg moeten komen, raden we aan om het Pilanesberg Nationaal park te bezoeken, aangezien het van daaruit een heel eind rijden zou zijn richting Mapungubwe.

 

 

Sharing is caring!