+32 489 361 071 info@exoss.be

Geplet tussen de Namib woestijn en de Atlantische kust, liggen deze curieuze koloniale steden met hun eigenzinnige mix van toeristen, gepensioneerden en de lokale Duits-Namibiaanse bevolking. De kustlijn tussen deze twee steden doet dienst als Namibia’s grootste en populairste vakantiebestemming. Er zijn legio mogelijkheden om te genieten van het zachte klimaat, te surfen, te vissen of te luieren op het strand.

Al is de dramatische kustlijn niet meteen waarvoor wij gekomen zijn. Onze focus ligt enkele honderden meters verder, waar de laatste huizen eindigen en de woeste Namib woestijn zich opdringt. Het is hier waar het echte avontuur begint met mogelijkheden tot quadbiking, sandboarding en 4×4 trails.

Koloniaal Swakopmund

Het was alsof de tijd stil stond in Swakopmund, met zijn fiere koloniale gebouwen in Duitse stijl. Na zes weken non-stop camperen tussen zwaar ruikende dieren op zanderige campings, staken onze met modder bekladde kleren af tegen de designer outfits van de lokale bevolking.

swakop-etcart-nouveau-61698 swakop-etcdsc09016

Op het zonnig terras van het luxueuze Strand Hotel Swakopmund konden we eindelijk onze begeerte naar sociale media vervullen en negeerden we de kritische blikken van de hotel gasten. Met lege koffietassen voor onze neus, worden we vriendelijk maar kordaat gevraagd te betalen.

Al kuierend door de straten slaan we een praatje met Cécil, die ons voor een kleine vergoeding graag een bed wil aanbieden bij zijn familie. Deze mogelijkheid om ons wat meer in het dagdagelijkse Namibiaanse leven te integreren pakken we met beide handen aan en twee dagen later nemen we (bij één van ons twee met tranen in de ogen) afscheid van zijn familie.

swakop-etcdsc09101

swakop-etcdsc09105

Tijdens ons verblijf in Swakopmund stond een halve dag quadbiken en sandboarden in de Namib woestijn met Desert Explorers op het programma (Prijs €45 p.p.). Met zestig kilometer per uur over duinen heen slingeren en ons gezicht diep in het zand verliezen na een zoveelste val bij het sandboarden. Heerlijk!

Swakopmund en Walvis Bay horen bij de top bestemmingen in Zuidelijk Afrika voor extreme sporten. Er zijn niet veel plaatsen waar je over zandduinen kunt racen om daarna verfrissing te zoeken in de koele zee. Hier zijn nog enkele andere mogelijkheden om je welverdiende centen aan te spenderen:

  • Sandboarding – het bedrijf waarmee wij onze activiteiten boekten hadden enkel sandboarding waarbij men neerligt, al rechtstaand sandboarden is aangeraden. Prijs €40-50
  • Skydiving – De mix van duinen en kustlijn garanderen een prachtige vrije val. Prijs €150
  • Paardrijden – Opnieuw deze mix van duinen en kustlijn kan niet teleurstellen. Prijs €30-50
  • Water gerelateerde sporten – Zeekajakken, dolfijn cruises, windsurfen, kite surfen, onderwater duiken, rock en surf vissen, haai vissen, …

swakop-etcdsc09072 swakop-etcdsc09049 swakop-etcdsc09040swakop-etcdsc09076

Walvis Bay en omgeving

Walvis Bay ligt dertig kilometer ten zuiden van Swakopmund, verbonden door een snelweg en omgeven door de zee en de immense duinen. De stad zelf is niet meteen een aanrader, maar is gezellig genoeg om een kop koffie te drinken en even rond te kuieren. Walvis Bay heeft weinig toeristische trekpleisters, het zijn de nabijgelegen attracties zoals Dune 7, Bird Paradise en Sandwich Harbour die de moeite waard zijn.

Bird Paradise

Net voorbij Walvis Bay op weg richting Dune 7, was er een klein verlaten gebouw met de titel ‘Bird Paradise’. Het zag er gesloten uit, maar wij reden iets verder en opeens kwamen we terecht tussen duizenden flamingo’s. We maken een korte wandeling tussen de ‘greater’ en ‘lesser’ flamingo’s en genieten ervan dat niemand anders in de buurt is. (gratis)

swakop-etcdsc09184 swakop-etcdsc09172

Dune 7

Enkele kilometers voorbij Bird Island staan een resem gezellige picknicktafels in de schaduw van Dune 7. Deze duinen zijn een populaire stop voor zowel toeristen als de lokale bevolking en bieden perfecte mogelijkheden om te sandboarden. Ook Quadbiken doorheen de duinen is hier aan te raden.

swakop-etcdsc09133 swakop-etcdsc09045

Sandwich Harbour

De oude haven is momenteel een totale wildernis, zonder enige menselijke bewoners. Met honderden meters hoge duinen die in de Atlantische oceaan lijken te vallen, is dit een fotografisch prachtige plaats. De haven is enkel te bereiken met een 4×4 of via een op maat gemaakte trip, dit al dan niet inclusief een ‘Whiskey on the rocks’.

swakop-etcsandwich-harbour06

sandwich-harbour_pvs2

Vanaf hier laten we de kust achter ons en rijden het woestijnlandschap binnen op zoek naar de majestueuze duinen van het Namib-Naukluft Park.

 

 

 

Sharing is caring!