+32 489 361 071 info@exoss.be

Botswana is een waarlijk extraordinair land, gezegend met iconische landschappen zoals de Kalahari Woestenij en de Okavango Delta die een thuis bieden aan ongekende populaties wilde dieren. Dit is het land met Afrika’s grootste olifantenpopulatie, waar gevaarlijke katten vrij ronddwalen en alle variëteiten aan wildleven – beschermd of niet – in natuurlijke harmonie samen leven.

Dit cadeau aan natuurpracht en exclusiviteit komt jammergenoeg – maar begrijpbaar – met een gouden strik. Botswana kan zonder meer gerangschikt worden bij de duurste bestemmingen ter wereld, met vele ‘once in a lifetime’ logeerplekken en activiteiten die reizen door dit prachtige land voor deze rugzaktoeristen een hele uitdaging maakt. Hopelijk lezen jullie mee, hoe we deze uitdaging tot een goed einde gebracht hebben!

Na enkele dagen te genieten van de Tuli Block (grensregio Botswana & Zuid-Afrika) samen met een de uitbundige Phillip en zijn familie (die ons van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat verschafte van gin tonic’s en braai), werd het tijd om opnieuw vele kilometers asfalt onder onze wielen te krijgen.

botswana-post-picsdsc06649 botswana-post-picsdsc06571

We rijden verder naar een stoffige grenspost in het uiterste noorden van Zuid-Afrika en komen Botswana binnen via ‘Pont Drift’. Met onze uitreisstempel vers in het paspoort en drie prachtige weken Zuid-Afrika in het achterhoofd, komen we meteen in de realiteit van ruraal Botswana terecht.

De (met putten bezaaide) geasfalteerde baan loopt vijf meter na de grenspost op zijn eind en een zanderige 4X4 route baant zich een weg doorheen de uitgedroogde Limpopo rivier. De volgende drie uur voelden aan alsof we onze kleine Sparky doorheen een droogkast lieten rijden, maar net zoals het spreekwoord wint de aanhouder en komen we alsnog op de geasfalteerde weg. Onze tocht van 800km naar de Okavango Delta kan beginnen.

botswana-post-picsdsc06928

Okavango Delta & Moremi Game Reserve

Werelds grootste inland delta en één van Zuidelijk Afrika’s meest iconische landschappen, is te vinden in het uiterste noorden van Botswana. Het is hier waar de Okavango rivier uitvloeid in de Kalahari woestijn en een doolhof vormt van kruisende waterwegen, die op hun beurt vruchtbare vlakten en met palmboomen bezaaide eilandjes creeëren.

Het duurde ons de volledige eerste en een groot deel van de tweede dag om in Maun (uitgesproken als ‘mau-Uunn’) aan te komen. Maun is Botswana’s vijde grootste stad en een toeristische ‘hotspot’, maar voelt meer aan als een provenciaal dorpje dat overrompeld wordt door ezels, geiten en toeristen.

botswana-post-picsokavango-dela-view

Maun zit tjokvol met reisagentschappen (vaak geaffilieerd met lodges = hoge prijs), dus het is de moeite waard om rond te shoppen in de zoektocht naar een betaalbare activiteit. De lijst van mogelijke tours & activiteiten is zonder einde: ‘zonsondergang cruises’, ‘boot – of motor safaris’, ‘helicoptervluchten’, ‘1-12 dagen mokoro trips’, ‘meerdaagse safari trips’, ‘scenic flights’, ‘wildife guide schools’, …

Voor ons, budget reizigers, werd het al vlug pijnlijk duidelijk dat we meer en meer water bij onze wijn zullen moeten gieten!

Het bekende Moremi Game reserve dat bestaat uit 1/3 van de totale Okavango Delta en nochtants enkele van de meest dense concentraties aan wild leven heeft, werd al rap een sprookje waar we niet aan konden deelnemen. Door de hoge prijzen die makkelijk boven de 100-200 euro per persoon per dag rijzen, kunnen we dit prachtige park niet bezoeken.

Na zwaar afbieden en vooral zwaar genegeerd te worden, valt onze keuze dan op een drie daagse Mokoro trip en een ‘scenic flight’ over de Delta heen.

Driedaagse Mokoro trip doorheen de Okavango Delta

Drie dagen lang glijden we door de waterwegen van de Okavango Delta in een mokoro, een traditioneel vaartuig dat gemaakt wordt door het uithollen van ebbehouten boomstammen.

We genieten van de stilte en sereniteit die de delta ons overdag bied, zetten na enkele uren varen ons kamp op, koken vers gevangen vis over sidderende kolen en jagen tijdens het avondgloren de curieuze olifanten weg om te eindigen met verhalen rond het kampvuur.

botswana-post-picsmokoro-delta-tripdsc06715 botswana-post-picsmokoro-delta-tripdsc06724 botswana-post-picsmokoro-delta-tripdsc06822 botswana-post-picsdsc06934 botswana-post-picsmokoro-delta-tripdsc07163

Bij het krieken van de dag en voordat de Afrikaanse zon ons de schaduw van een baobab doet opzoeken, vertrekken we op lange bushwalks doorheen het hart van de delta. Een wereld ontoegankelijk voor de moderne samenleving, waar de paden aangelegd en onderhouden worden door wilde dieren die de vlakten afschuimen op zoek naar voedsel, water en mogelijkheden om te paren.

Net voor ons middagdutje zoeken we verkoeling in de natuurlijke zwembaden, die gemaakt worden door migrerende olifanten en verloren nijlpaarden. Met het slib van de Okavango tussen onze tenen en onze ogen opengesperd voor wilde dieren genieten we ten volste van deze deugddoende verfrissing.

Vlucht over de Okavango Delta

De echte ‘once in a lifetime’ ervaring waar we onze zuur verdiende centen met plezier aan spendeerden, was een vlucht over de Okavango Delta. Na bijna een maand onder, naast en tussen de dieren te leven, was het enige dat ons nog resteerde deze pracht van bovenaf te bezichtigen.

Zo was het dat we ons met de nodige spanning in een krap, zweterig vliegtuigje wurmen, met schudden en scheten opstijgen en beloond werden met prachtige vistas over de oneindige delta bevolkt door hele kudden olifanten, wildebeesten, impala’s, buffels, giraffen en zo veel meer.

scenic-flightdsc07245

botswana-post-picsokovango-delta-view botswana-post-picsokovango-delta-view1

Planet Baobab campsite

Na een kleine week in Maun te verblijven, gaat onze tocht 350 km oostelijk verder richting Nata om daarna nog eens 500 km noordelijker te rijden tot aan Kasane.

Na enkele uren rijden we langs het meest uitgebreide netwerk van zoutvlaktes – Pans – ter wereld, een regio groter dan de totale oppervlakte van ons Belgenland. Het Makgadikgadi Pans Nationaal Park en het Nxai Pan Nationaal park beschermen grote delen van deze zoutvlaktes en bieden een veilige haven voor vele wilde dieren waaronder de cheetahs, wildebeesten, zebra’s, antilopes en leeuwen.

planet-boababdsc07463 planet-boababdsc07487 planet-boababdsc07409

Daar deze hele regio enkel toegankelijk is in 4X4 wagens, moeten wij ons door de hoge kosten nogmaals tevreden stellen met een zicht van buitenaf. Gelukkig geeft de luxueuze Planet Baobab campsite ons soelaas en kunnen we genieten van het prachtige zwembad, verscholen van de brandende Botswaanse zon…

ZIE DEEL 2 VOOR MEER VERHALEN OVER ONZE TRANS-BOTSWANA TRIP MET EEN TUSSENSTOP IN ‘ELEPHANT SANDS’, BOOTCRUISE EN GAME-DRIVES IN HET WERELDVERMAANDE CHOBE NATIONAAL PARK!

 

 

Sharing is caring!