+32 489 361 071 info@exoss.be

Zuid-Afrika’s grootste Canyon en de eerste belangrijke stop van ons Afrikaans avontuur is de Blyde River Canyon. Deze 45km lange kloof is één van Zuid-Afrika’s meest imposante natuurlijke fenomenen.

Er loopt een bekende scenic route, met oogverblindende verzichten langsheen de Canyon. Door zijn uitdagende karakter zijn er outdoor activiteiten te over, van trekkings tot avontuurlijke rafttochten en dit alles omringd door subtropische fruitplantages rijk aan mango’s, avocado’s, litchies, bananen en passievruchten.

 De Blyde River Canyon is een onderdeel van de ‘Drakensberg Escarpment’, dat dan zelf weer de uitloper is van de uitgestrekte ‘Drakensberg Mountains’. Deze Drakensberg Mountains domineren het binnenland van Zuid-Afrika voor honderden kilometers en gelden als de oogverblindende 3000 meter hoge grens tussen Kwazulu-Natal (Zuid-Afrikaanse provincie) en Lesotho (land).

  • Het tackelen van dit hooggebergte is nog niet voor nader orde, daar komen we binnen enkele maanden pas aan toe.

blyde-river

Met dit aardrijkskundige intermetzo terzijde richten we ons terug op de Blyde River Canyon. Deze kloof baant zich, net als een slang, een weg vanuit Graskop naar de Blyde River en vloeit dan noordelijker uit in de laagvelden van Mpumalanga (Zuid-Afrikaanse provincie).

sarah-drakensberg-escarpmen-1tdsc05377 sarah-drakensberg-escarpmen-1tdsc05421

Vertrekken doen we vanuit onze camping in het slaperige Graskop, dat omringd wordt door beboste heuvels en kabbelende beekjes. In deze waterwegen zouden we met een rustieke goudpan en enig geluk, een schat aan goud kunnen vinden zoals de goudzoekers van weleer.

Met onze auto komen we al snel toe aan het eerste verzicht voor vandaag, The Pinnacle, een alleenstaande rots die als een toren over de achterliggende laagvelden uitkijkt. (R10/€0,6 p.p.)

sarah-drakensberg-escarpmen-1tdsc05389

Daarna volgen in een gestaag tempo de wijdse uitkijkpunten elkaar op, God’s Window is het eerste viewpoint (dat jammergenoeg iets teleursteld). Voor zij die de hitte willen trotseren, is er een kort wandelpad dat door een stuk regenwoud trekt naar hoger gelegen vistas. (R20/€1,2 p.p.)

Eenmaal terug aan de parking staat er een overvloed aan kraampjes klaar, om ‘artisanale’ producten en souvenirs te verkopen.

Nog geen kilometer verder botsen we op Wonder View, wat ongeveer hetzelfde uitzicht geeft als God’s Window en volledig gratis is… (dat is weer een pintje extra). Perfect voor de budget reiziger.

sarah-drakensberg-escarpmen-1tdsc05398

We laten de verzichten even achter ons en rijden verder naar twee Europees getinte watervallen, Berlin Falls en Lisbon Falls. Volgens alle reisgidsen zouden deze impressionant moeten zijn, maar door de droogte die de streek al maanden in zijn greep houdt krijgen we meer een stroompje te zien dan een woelende waterval.

sarah-drakensberg-escarpmen-1tdsc05408

Vanaf hier kruist de Blyde River ons pad. Dat deze rivier ooit een furieuze kracht gehad moet hebben, is te zien aan de Bourke’s Luck Potholes. Hier heeft de machtige woeling van het water bizarre cilinders uitgekerft in de rotsen en voor een ongewoon natuurlijk fenomeen gezorgd.

Het leuke uitzicht samen met een mooi onderhouden park maakt dit één van onze favoriete stops in de Blyde River Canyon. (R50/€3,25 p.p.)

sarah-drakensberg-escarpmen-1tdsc05443 sarah-drakensberg-escarpmen-1tdsc05465 sarah-drakensberg-escarpmen-1tdsc05463

Bij de eerstvolgende stop na de Potholes komt men de Lowveld View Site tegen en deze is gratis te bezichtigen. Hier krijg je de vrijheid om in alle rust de hellingen en wonderbaarlijke uitzichten te ontdekken.

sarah-drakensberg-escarpmen-1tdsc05491 sarah-drakensberg-escarpmen-1tdsc05504

Even verder komen we aan in het hart van het nationaal park en het laatste viewpoint in deze lange lijst, de Three Rondavels. Deze drie cilindervormige rotsen met puntige toppen rijzen op als beschermers uit de kloof en geven dit uitzichtpunt een mytische uitstraling. (R20/1,2€ p.p.)

sarah-drakensberg-escarpmen-1tdsc05520

Als kers op de taart, plakken we er nog een bezoek aan de Echo Caves aan. Iets buiten het Blyde River Canyon Nationaal Park liggen deze grotten waar reliken uit de steentijd gevonden zijn. In tijden van de Anglo-Boeroorlogen waren de grotten een natuurlijke schuilplaats voor de locale rebellen, die van hieruit hun guerilla tactieken uitvoerden.

Door op de stalagtieten te tikken, kon men echo’s creeëren die hoorbaar waren doorheen het grottencomplex en zo als waarschuwing dienden voor aankomend gevaar. Zodoende ook de naam Echo Caves. (R60/€4 p.p. + fooi gids)

Zo komen we aan een goede €10 per persoon om een hele dag gezellige rond te rijden en te genieten van de natuur die de Blyde river canyon ons verschaft. Een aanrader voor iedereen die het Kruger NP met stip heeft aangeduid voor zijn volgende Zuid-Afrika reis!

Sharing is caring!