+32 489 361 071 info@exoss.be

Het Kruger Nationaal park wordt vaak bejubeld als de diamant in de kroon van Zuid-Afrika (van het hele Afrikaanse continent mogelijks) en een waar nationale symbool voor het land. Met zijn ongekende diversiteit aan landschappen, densiteit aan wildleven en hordes migrerende wilde dieren trekt Kruger NP bezoekers aan die op zoektocht zijn naar de ‘Big-Five’ en veel meer in deze must-see safari bestemming.

 Met zijn 20 000km2 (de grootte van Wales) is het alles behalve te verwonderen dat het grandiose landschap vanuit de tropische noorderlijke bossen, drastisch overgaat in wilde savannah tot granieten heuvels die de zuidelijke bushvelden bedekken. Daarbij huist dit megomelane park minstens 150 verschillende soorten zoogedieren, 500 vogelsoorten, 340 verschillende bomen, planten en grassen, 50 vissoorten, … Een walhalla aan fauna en flora!

kruger-park-biomes-map

Koninkrijk der dieren

Voor ons uit nemen we dag in dag uit de schepping der natuur waar, onze ogen vooral geopend voor de ‘Big Five’. Buffels, leeuwen, olifanten, luipaarden en neushorens, maar ook voor de prachtige kuddes wildebeest, zebra, antilopen, giraffen, nijlpaarden, warthogs (Pumba’s) en zo veel meer dieren die de rollende savanna bevolken.

dsc05997

dsc05859

dsc05662

Terzelfder tijd worden we waakzaam bekeken door een luipaard met haar pup, die hoog en droog onder de camouflage van een rotsachtige bergwand haar territorium bewaakt. Een waar privilége om dit mee te mogen maken!

dsc06312

Iets verderop ligt een familie leeuwen lui, geeuwend en grommend onder een eenzame boom aan de rivierbedding. Wij houden er halt en genieten samen met hen van een deugddoende pauze, net alsof er geen barrière bestaat tussen ons en de wilde natuur.

Al beseffen we wel het belang van onze auto en de bescherming die dit bied tegen Afrika’s meest beangstigende roofdier. Met tanden die door vlees en bot bijten alsof het boter is en gespierde lichamen die krachtig genoeg zijn om een volwassen giraf neer te halen willen wij ons in geen geval meten!

dsc05952

dsc06275 dsc06272 dsc06236

Wij willen de leeuwen en hun status binnen het dierenrijk niet aantasten, maar de echte koning van de savanne is de olifant!

In het dierenrijk is er geen enkel ander zoogdier die de balans des levens zo in tact houdt als de olifant. Met een slurf die genoeg kracht heeft om een mensenleven te beeïndigen, zou je in de eerste instantie enkel angst krijgen voor deze wandelende schepen. Was het niet dat Olifanten inherent een enorm gevoel van empathie, erbarmigheid en sympathie in zich hebben. Eigenschappen waar menig mens jaloers op kan zijn.

Olifanten zijn de belangrijkste dieren om de vele eco-systemen in leven te houden en waar wij met het diepste respect en adoratie naar kijken. Trektochten van een kudde olifanten doorheen Kruger NP zorgt voor stabiliteit en orde, oude bomen lopen ze met hunen zware lijven omver en zo maken ze ruimte voor kleine gewassen, struiken en lage bebossing. Deze blijken dan weer een levensader voor de antilopen en met de expantie van deze lieflijke grazers cumuleren ook de carnivoren zich.

dsc06329 dsc06140 dsc06090

De antilopen

Door de vrij gekomen graasvlakten is er nu meer plaats voor de herbivoren om zich te ontwikkelen. Zij delen hetzelfde habitat, maar moeten niet concurreren over voedsel. Nyala’s eten het hoger gelegen struikgewas op, terwijl de common duikers genieten van alles in de onderste regionen. Impala’s verkiezen de grassen en de steenbok, klipspringer, waterbok en kudu delen de rest in harmonie.

dsc05891

dsc06061

dsc06224

Anti-Poaching

Bij onze sporadische ontmoetingen met deze (vaak met uitsterven bedreigde) wilde dieren, kunnen wij ons moeilijk voorstellen hoe deze zich hier vroeger profileerden. Een tijd waarin het wilde leven ongeremd zijn gang kon gaan en de natuur met rust gelaten werd, lang voordat de eerste bushwalker zijn intrede deed.

Het is voor ons, jongeren die opgebracht zijn met een natuurbewust geweten, schokkend en moeilijk te verstaan waarom de decimatie van wilde dieren nog steeds op regelmatige basis gebeurt. Hoe vroeger, maar ook vandaag nog, deze prachtige harmonie tussen natuur en wild voor het gewin van anderen tot uitsterven bedreigd wordt.

dsc05989

Als god in Frankrijk Zuid-Afrika

In slaap vallen onder de pracht van een nieuwe sterrenhemel, met de luid klinkende schreeuwen van de hyena’s en een sporadische raaaurwww van een leeuw naast onze tent is iets wat we nooit zullen vergeten.

Dit gepaard gaande met een extreem luxueus systeem van betaalbare campementen/restaurants/shops in en rond het Kruger NP maakte onze ervaring nog onvergetelijker. (voor meer info i.v.m. kosten en praktische tips komt er binnenkort nog een post!)

dsc05940 dsc05944

Fauna en flora

Voor botanisten zouden de uitgestrekste landschappen en diverse regios in het Kruger NP een speeltuin zijn zonder weerga. Er waren momenten van extreme schoonheid wanneer we door koele, schaduwrijke bossen reden en er uitkomend begroet werden door glitterend zonlicht. Na elke bocht kwamen we in verscheidene ecologische zones terecht met een ongekende variëteit aan bomen, planten en bloemen.

Van open savanne naar boomlandschappen die overgaan in bushveld tot (bijna uitgedroogde) rivierbeddingen bevolkt door zonnebadende aligators en luierende nijlpaarden.

dsc06049 dsc06117 dsc06181

Bird life

Ook voor de ornitologen onder ons zijn er vogels in alle soorten en variëteiten met grote groepen van vijftig of meer ‘Afrikaanse Darters‘, blauw-zwarte ‘Glossy Starlings’, met schelpen bedekte ‘Giant Kingfishers’ en grote selecties opvallend gekleurde vogels waarvan de naam ons onbekend is maar de pracht ons nooit zal ontgaan.

De koning van de lucht is zonder meer de Haliaeetus Vocifer of African Fish-Eagle, die hoog vanuit de bomen de Afrikaanse savana overschouwd en met zijn magnifiek ringende schreeuw onze nekharen laat opveren.

dsc06339

De ongekende natuurpracht en onevenaarbare mogelijkheden om wilde dieren in hun natuurlijke habitat gade te slaan is één van de vele redenen om af te zakken naar het prachtige Kruger Nationaal Park.

Dit alles ligt op een (figuurlijke) steenworp van Johannesburg, de mogelijkheid om zelfstandig te rijden en gebruik te maken van de prachtige campenten maken Kruger NP een must voor elke (budget) reiziger!

INDIEN ER IEMAND ZELF ERVARING HEEFT MET KRUGER NP OF MET VRAGEN ZIT, AARZEL DAN NIET OM TE REAGEREN OP DEZE POST!!

Sharing is caring!