Selecteer een pagina

Adventures

De avonturen van Exoss

 

Een mens leeft maar één keer en zelfs als je het goed doet, is dat genoeg? Gelukkig heeft de gemiddelde persoon enkele decennia de tijd, om zichzelf uit te leven op onze planeet. Toch is er zoveel te ervaren in ons vluchtige leven, te ontdekken en te bewonderen. Er is vaak geen tijd is om stil te staan en na te denken wat wil ik?

Wat ik wou, was mijn leven zelfstandig te leiden. Met trots mijn keuzes kunnen verantwoorden en voldoening voelen met de weg die ik al af gelegd heb en wat me om de hoek te wachten staat.

“YOU ONLY LIVE ONCE”

Zo maakte ik begin 2011 als 20′ jarige knaap, na onnoemelijk veel slapeloze nachten en oksel jeukende stressaanvallen de keuze om te stoppen met mijn studies. Enkele maanden hard labeur en spaarzaam leven later, was ik klaar om die stap in het onbekende te zetten.

 


 

Chronologie van mijn avonturen

[red_list_posts post_type=”post” taxonomy=”category” term_name=”avonturen” view_type=”red-list-view” number_columns=”2″ number_posts=”8″ orderby=”title” order=”DESC” pagination=”carousel” gutter=”no-gutter” thumb_title_pos=”title-over” massonry=”” ] [/red_list_posts]

 


 

2012 – Het Europese lift-avontuur (4 maanden)

Dit eerste “Trans-Europees avontuur” bracht me in ongeveer vier maanden tijd, al liftend doorheen Duitsland, de oude koningssteden Praag, Wenen en Budapest, het Slowaaks Tetra gebergte, de prachtige Kroatische eilanden, aanvaringen met de Napolitaanse maffia in Italië, het prachtige jet-set leven op Sardinië en de bergen van Sicilië.

Vier maanden reizen en dan stoppen juist nadat ik van de verboden vrucht geproefd had, dat lukte natuurlijk niet. Twee weken later had ik mijn Russisch visum op zak, stak mijn duim terug uit om via Duitsland, verassend Polen en de Baltische staten (Litouwen, Letland & Estland) de grens met Rusland te bereiken.

 


 

2013 – Reizen doorheen Azië (10 maanden)

De Trans-Siberië Express, Mongolië & Zuid-Korea

Dicht bij het dorpje Zilupe in Estland, moest ik mij een weg banen naar de grens met Rusland. Ik arriveer helemaal alleen aan de grenspost en betrad het Russische moederland met mijn paspoort in trillende handen.

“Доброе утро” – zegt de Russische douane beambte;
“Spaseeba” – zeg ik;
En mijn leven was nooit meer het zelfde.

Na een verblijf in prachtig Sint-Petersburg, liftte ik verder naar Moskou waar ik me tickets koop voor de legendarische Trans-Siberië express richting oneindig.

Drie weken later kom ik toe op de grens met Mongolië. Waar ik voor het eerste een boeddhistisch land betreed en meteen gegrepen wordt door de onmetelijke vlakten met hun eeuwige stiltes.

Een zelf georganiseerde groepsreis met 5 andere backpackers neemt ons vanuit Ulaanbataar, doorheen centraal Mongolië naar Karakorum de hoofdstad van het rijk van Ghenghis Khan, doorheen de Gobi woestijn op zoek naar duinen en dinosaurussen.

Zuid-Korea is een van de minst bezochte landen in Oost-Azië, maar na zes weken door dit land te reizen kan ik zeggen dat dit helemaal onterecht is. Zuid-Korea heeft misschien maar enkele bekende nationale parken, minder internationale uitstraling of vista, toch is het een heel leuk en makkelijk bereisbaar land.

Backpacken in Zuid-Oost Azië

Het mekka voor de hedendaagse backpackers, liefhebbers van genot en onstilbare avonturiers. Met idyllische stranden, eenzame eilanden, tropische regenwouden en liefhebbende bevolking is het geen wonder dat Zuid-Oost Azië een top bestemming is.

Zelf ben ik vanuit Zuid-Korea naar de Filipijnen gevlogen, om daar zes weken al eilandhoppen te duiken, te snorkelen en te genieten van mijn eerste ervaringen in Zuid-Oost Azië. Vanuit de Filipijnen ben ik verder getrokken naar de stadsstaat Singapore, tropisch Maleisië, magisch Myanmar, kleurrijk Cambodja en een prachtige afsluiter van dit jaarlang avontuur waren de eilanden van Thailand.

 


 

2014 – Een Zuid-Amerikaans odyssee (9 maanden)

Brazilië, Paraguay & Uruguay

Vanuit Frankfurt vertrok mijn low-budget vlucht naar de Braziliaanse grootstad Recife, gelegen het het arme noordoostelijke deel van Brazilië. Bij mijn aankomst had ik bepaalde (door de media beïnvloede) recepties ivm Brazilië, deze werden binnen de eerste dagen meteen weg geblazen!

Brazilianen zijn inherent vriendelijk en mogelijks de meest hartelijke en liefdevolle mensen ter wereld. Ik heb het genoegen gehad om vier maanden door dit prachtige land te reizen, van noord naar zuid & terug, te feesten tijdens het wereld vermaande carnaval, genieten van de prachtige natuur en als kers op de taart een machtig Wereldkampioenschap 2014 voetbal meegemaakt.

Mijn laatste stop in Brazilië waren de wereldvermaarde watervallen van Iguacu, die zich ook deels in Argentijns en Paraguyaans grondgebied bevinden. Zo verliep mijn reis kortstondig doorheen het oosten van Paraguay en verder richting Uruguay. Dit verwesterde land is een perfecte uitvalsbasis voor een relaxte reis. Uruguayanen koppelen een heel liberale levensstijl aan prachtige stranden met de nodige off-the-beaten-track opties.

Argentinië & Chile

De meest avontuurlijke en mogelijks meest voldoening gevende reis die ik tot nu toe gemaakt heb, is een 6 weken lange tocht doorheen Patagonia. Vanuit prachtig Buenos Aires ben ik met het vliegtuig naar de meest zuidelijke stad van de wereld gevlogen. Ushuaia is een mekka voor liefhebbers van avontuurlijke reizen en verdient zijn bijnaam “El fin del mundo”.

Vanuit Ushuaia lift ik verder doorheen Argentinië en Chile, om zo de allermooiste landschappen in Patagonië te ontdekken. Deze houden in het magistrale Torres del Paine nationale park, de Perito Moreno gletsjer, El Chalten gebergtes en zo veel meer.

 


 

2015 – Scandinavië, El Camino de Santiago de Compostella & Marokko (7 maanden)

Scandinavië

In het voorjaar van 2015 ging ik kortstondig mijn jongere broer bezoeken, die een half jaar op Erasmus was in het zuiden van Finland

Wist ik veel dat deze citytrip, uit zou groeien tot een prachtig avontuur doorheen Finland en Noorwegen. Ver weg van de bewoonde wereld in één van de laatste wilde regio’s van Europa. Ongerept Scandinavië.

El Camino de Santiago de Compostella

Een Pelgrimstocht naar Santiago De Compostella stond al menig jaar op mijn bucket list en in mei 2015 was het dan eindelijk zo ver. Ik pakte mijn allegaartje aan kampeer materiaal samen en vertrok voor een wandeltocht van ongeveer 3000 kilometer.

[red_list_posts post_type=”post” taxonomy=”post_tag” term_name=”camino” view_type=”red-list-view” number_columns=”2″ number_posts=”1″ orderby=”date” order=”DESC” pagination=”none” gutter=”no-gutter” thumb_title_pos=”title-over” massonry=”” ] [/red_list_posts]

Vanuit mijn woonplaats Maldegem wandelde ik naar Brugge om daar de eeuwenoude wandelroute ‘Via Brugensis‘ (GR 129) te nemen die me op het juiste spoor zet richting Compostella. Door het Vlaams heuvellandschap (Oudenaarde/Ronse) en de prachtige Waalse Ardennen (Bergen, Dinant), zet ik mijn weg verder naar de Franse grens en de stad Reims.

Vanuit Reims gaat mijn route naar het christelijke dorpje Vézèley en van hieruit gaat mijn route een nieuw pad op door de buik van Frankrijk. Een maand later kom ik toe in Saint-Jean-Pied-du-Port aan de voet van de machtige Pyreneeën. Die volg ik enkele fysiek uitputtende dagen via de GR 11 en kom aan in Spanje.

Vanaf de Spaans-Franse grens volg ik de prachtige ‘Camino Del Norte‘ die zich een weg baant tussen afgelegen Spaanse dorpjes, dramatische kliffen en grootse steden. Vier maanden nadat ik vertrokken was uit België, kom ik voldaan door het avontuur aan in het bedevaartsoord van Santiago De Compostella en zijn al mijn zonden vergeven. Alleszins dat hoop ik toch!

Road Trip Marokko

Sarah en ik landen op de historische stad Fez en onmiddellijk worden wij aangetrokken door de mystieke sfeer die Marokko uit straalt. We huren een auto en bezoeken achtereenvolgens de blauwe diamant Chefchaouen, de medina van Meknes, ruines van de oude Romeinen, de weg van oase naar woestijn, de duinen van Merzouga, het Hollywood van Afrika in Ouarzazate, het fort van Aït Benhaddou en de watervallen van Ouzoud.

Als kers op de prachtige taart die Marokko is, beslissen we op de allerlaatste second om enkele vrienden te vergezellen naar het hoge Atlas gebergte dat op enkele uren van de prachtige stad Marrakech ligt. We beklimmer er Noord-Afrika’s hoogste berg; de Jebel Toebkal en verleggen vele grenzen. Wat een prachtig land!

 


 

2016 – Reizen door Zuidelijk Afrika

Na vier zeer reis intensieve jaren, werd het hoog tijd om het in eerste deel van 2016 kei hard te werken. Het spaarpotje was bijna op en ik had nood aan een vakantie van het reizen. Met toeval kwam ik dan aan mijn huidige horeca baan, in dit geweldige restaurant!

Lees hier hoe ik tijdens een half jaar werken 10000€ gespaard heb.

Het einde van de zomerperiode was de voorbode van een nieuwe rond-de-wereld-reis, intenser en uitdagender dan ooit te voren. Mijn vriendin Sarah, had ik er eindelijk van kunnen overtuigen om een volledig jaar vrijaf te nemen. Samen stapten we in het vliegtuig richting Johannesburg, Zuid-Afrika.

De laatste drie maanden van 2016 waren wij als Exoss’ers te vinden in het onevenaarbare Zuid-Afrika. Een land dat met al haar diversiteit aan culturen, natuurlijke pracht en geschiedenis ons volledig wist in te pakken. Al waren er ook dieptepunten, want in Zuid-Afrika hebben ze een gezegde. “Wie niet beroofd wordt, is niet in Afrika geweest”… wel ook daar kunnen we van meespreken.

Vanuit het Kruger NP zetten we onze weg verder naar Botswana. Een land met prachtige nationale park van Chobe & Moremi, de ontelbare olifantenpopulaties en één van ’s werelds meest iconische waterwegen de Okavango Delta.

Namibië is een land vol van buitenaardse schoonheden. De gecombineerde pracht van de uitgestrekte landschappen en onvoorstelbare stilte maken van dit land een reisbestemming zonder weerga. Natuurlijke wonderen zoals de Fish River Canyon, Sossuvlei duinen of het Etosha Nationaal park zijn elk op zich het dure vliegticket waard. Maar de echt schoonheid ligt in het rijden over de grindwegen, het opvliegende woestijnzand, de clash der beschavingen in deze wonderbaarlijke bestemming.

Na een maand van woestijnzand, steken we het continent door op weg naar het strandzand van Mozambique. Wij genoten ten volste van de Indische oceaan die Mozambique omhelst met een kustlijn van meer dan 2500km. Snorkelen tussen scholen kleurvolle vissen, vechten op een surfboard tegen de woelende golven, feesten in het bruisende nachtleven van Tofo, idyllische eilanden rondom Vilanculos of genieten van de eenzame stranden.

 


 

2017 – Reizen door Zuidelijk Afrika en Azië

Swaziland, Zuid-Afrika & Lesotho

Het nieuwe jaar beginnen we in het kleine koninkrijk Swaziland dat veel punch verkoopt in een kleine verpakking. Van avontuurlijke sporten, kleurrijke lokale bevolking, perfecte wildlife-watching en prachtige wandelroutes.

Opeens bevinden we ons opnieuw in Zuid-Afrika, in Kwazulu-Natal. Eén van de meest traditionele provincies in Zuid-Afrika, waar het echte Afrikaanse leven zich afspeelt. Verder komen we nog in de Eastern Cape, Western Cape en Kaapstad aan.

Ons laatste wapenfeit op het Afrikaanse continent is een bezoek aan het bergachtige koninkrijk Lesotho. De traditionele Basotho cultuur met zijn kleurrijke festiviteiten, de prachtige nationale parken maken dit kleine bergkoninkrijk aantrekkelijk voor de avontuurlijke reiziger. Het is een persoonlijke favoriet!

Een rondje Azië
India, Sri Lanka, Maleisië, Japan, Cambodia, Vietnam & Bangkok

Mumbai was onze eerste bestemming op het Indiase subcontinent. Een stad die alles en iedereen opslokt in door zijn gekheid en genialiteit. Vanuit Mumbai verkennen we het Zuid-Westen van India doormiddel van de legendarische treinen en stoppen wij bij de fenomenale Elora Caves, laid-back Goa, historisch Hampi, machtig Mysore, verfrissend Munar, bruisende Backwaters en eindigen we deze trip in keurig Kochi.

Sri lanka lag juist om de hoek en daar spraken we af met één van onze beste vrienden en beleefden een heerlijke ménage à trois op de eindeloze stranden van Kalpitiya, Trincomale en Tangalle. Genoten van de culturele driehoek, het hooggebergte van Ella, de heerlijke tea, kruidig eten, traditionele treinen en zo veel meer.

Na een korte pauze in Kuala Lumpur (Malaysia), vliegen we verder naar Japan.

Japan is een wereld apart, door zich eeuwen af te sluiten van de buitenwereld is er hier een unieke beschaving ontstaan. Waardoor we dagelijks verbluft kwamen te staan tussen de traditionele en moderne zijde van Japan. Dit avontuur bracht ons via Osaka naar de Kumano Kodo pelgrimsweg, de heilige plaats Koya-san, Kyoto, Tokyo, Himeji, Hiroshima, Mt.Fuji regio, Kumamoto, Kagoshima en zo zo veel meer.

Ons avontuur gaat verder in Cambodia, een land dat de terreur van de oorlog achter zich gelaten heeft en naar de toekomst kijkt. Het land heeft veel te bieden aan avontuurlijke backpackers, het glorieuze Angkor tempel complex, de simpliciteit van het rurale leven, goedkope prijzen en heerlijke stranden.

“Easy riders” is een term algemeen gekend in Vietnam. De meest avontuurlijke wijze om het land te ontdekken, is door je eigen motorbike te kopen, gas te tanken en gewoon te vertrekken! Wij verbleven eerst een week bij goede vrienden om daarna 2 weken doorheen het Zuidelijke deel van Vietnam te rijden.

Bangkok is de absolute Aziatische super stad, met zijn obsessie voor shoppen is deze stad de perfecte plaats om elk avontuur af te sluiten. We shop till we drop in de Chatuchak weekend market en andere straatmarkten, genieten van het nachtleven en de gezellige sfeer rondom Khao San Road a.k.a. de backpackers hemel.

 


 

2018? Appalachian Trail thru hike?

Na mijn eerste lange afstandswandeling van Brugge naar Santiago De Compostella in 2015 is het nu opnieuw tijd om een wandel avontuur van formaat aan te gaan. Begin februari vertrek ik naar de Verenigde Staten, om daar meer dan 3500km door het Appalachen gebergte te wandelen.

Klik hier voor de laatste updates.

De Appalachian Trail is een waar instituut in de Verenigde Staten, met jaarlijks enkele duizenden wandelaars die de 3-7 maanden durende tocht tot een goed einde proberen te brengen. Hopelijk volgen jullie mij Exoss ook in 2018 mee op wandeltocht!