In een oud vulkanisch gebied, enkele kilometers noordelijk van Sun City en op een drietal uur rijden van Johannesburg, kan men het Pilanesberg Nationaal park vinden. Dit 550 km² grote park heeft heel wat te bieden. De ravissante omgeving doet je naar adem happen, men kan er de big 5 spotten en de variëteit aan dieren waar je op kan stuiten geeft instant kippenvel. Redenen genoeg dus voor ons om aan dit kleine, maar betoverende nationaal park een waardig bezoekje te brengen.

Het Pilanesberg Nationaal Park stond oorspronkelijk niet op ons planning. Aangezien we nog wat tijd in te vullen hadden vooraleer we Sparky moesten inleveren, besloten we om ons toch aan het park te wagen. En wat zijn we blij met die keuze!

pilanesbergdsc00696

Volgens onze reisgids was het park volledig geasfalteerd, maar dit bleek al vlug niet te kloppen. Onze eerste kilometers op de verouderde grindwegen (wij kwamen het park binnen via Kwa Maritane gate) waren niet geweldig, mogelijks was dit de slechtse baan die we al getrotseerd hadden in Zuidelijk Afrika. Gelukkig kan onze Sparky alles aan, zolang het maar geen te diep zand is zoals we ondervonden in het Kgalagadi NP. Wij waren volledig klaar voor het avontuur!

Welkom in het Pilanesberg NP!

Na slechts enkele kilometers rijden spotten we vier neushoorns in de verte, veel meer is er niet nodig om ons enthousiast te krijgen. In de afgelopen zes weken heeft ons pad dat van deze majestueuze dieren amper gekruist. In trance gebracht door de wondere wilde wereld, zouden we het prachtige landschap in dit charmante park bijna vergeten!

pilanesbergdsc00494

Elke vijf minuten staan we oog en oog met verschillende creaturen groot en klein. Veelvoorkomend waren zebra’s, impala’s en koedoes, maar ook verscholen leeuwen en reusachtige neushoorns lieten zich van hun beste kant zien. De met uitserven bedreigde wild dogs zouden deze regio ook hun thuis noemen, maar deze hebben wij jammer genoeg niet kunnen ontwaren.

pilanesbergdsc00480 pilanesbergdsc00703 pilanesbergdsc00679

pilanesbergdsc00507

Tegen het einde van ons bezoek aan Pilanesberg NP, prijzen wij onszelf gelukkig dat we een dozijn neushoorns gespot hebben. Ook kunnen we reizigers gerust stellen dat er wel degelijk goede wegen te vinden zijn in het park, gewoon niet àlle stukken zijn geasfalteerd. Al hobbelend en bobbelend over ruwe wegen rijden, het is een onderdeel van elke safari. Toch?

Praktisch Tips: Pilanesberg NP is eenvoudig bereikbaar vanuit Johannesburg/Pretoria en kan met een huurauto (geen 4×4 nodig) bezocht worden. De toegangsprijs tot het nationaal park was R70 p.p en R20 per auto (totaal €10), geldig voor 24u. Wij hebben twee maal net buiten Pilanesberg’s Manyane poort overnacht, in het aangrenzende Manyane resort (camping ma-vrij R140/€9 per nacht – za-zon R250/€16).

Het park mag dan wel veel kleiner zijn van omvang dan bijvoorbeeld het Kruger NP, daarom is het zeker niet minder betoverend. Plak een uitje aan Pilanesberg NP alvast bovenaan je to-do lijst voor de volgende reis in het noordelijke deel van Zuid-Afrika. Wij beloven plechtig dat je het niet zal beklagen!