Ik hoop in deel 13 een leuker beeld te schetsen van mijn pelgrimstocht, want de Champagne streek komt er aan. Deel 12 beschreef mijn eerste kilometers doorheen een tot nu toe teleurstellende Franse route. De Via Campaniensis volgt te vaak oude heirwegen, die vele saaie kilometers rechtdoor lopen en weinig variatie bieden.

Van Reims naar Troyes

Gelukkig kan ik al laten doorsijpelen, dat de Via Campaniensis vanuit Reims een prachtige route volgt. Die gaat doorheen de wijnvelden van Eperney en een week later aankomt in de historisch goed bewaarde stad Troyes.

Veel om naar uit te kijken dus in deze post!

Reims zelf is een toffe, hippe stad met groot aantal studenten. De stad wordt volledig gedomineerd door de “Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal”. Hier werden de vroegere Franse koningen geïnaugureerd. Daarnaast heeft Reims genoeg andere culturele en touristische hoogtepunten om de massa te verblijden.

Dit maakt het meteen de perfecte plek, om een weekend uit te rusten en me te verstoppen van een ongenadig brandende zon.

IMG_0004 (3)

IMG_0013

Joan of Arc festival

Als er dan juist dit weekend, ook nog eens de Fêtes Johanniques plaatsvinden is mijn bezoek helemaal geslaagd. Reims wordt dit weekend de scène van het grootste middeleeuwse feesten ter wereld. Het Joan of Arc festival. Na een succesvolle militaire operatie, zorgde Joan of Arc ervoor dat King Charles VII zich hier in Reims op 1429 tot koning van Frankrijk kon tronen.

Meer over de geschiedenis van Joan of Arc kan men hier lezen.

De hele stad wordt overspoeld door authentiek geklede mensen. Er zijn prachtige processies en een perfect nagemaakt middeleeuws dorp. Ik kon het bijna niet laten, om mezelf een volledige middeleeuwse outfit aan te schaffen. Het zag er allemaal zo prachtig en feeëriek uit!

IMG_0003 (2)

 

JoA

Na een deugddoend weekend lapzwansen in Reims, zet ik mijn weg verder op de Via Campaniensis richting Troyes. De eerste dag brengt me langs enkele mooie wijnvelden en ik kan het dan ook niet laten om vlug even de locale producten (lees champagne) te proeven!!

IMG_0024

IMG_0029

champagne in reims

Wijnvelden en Champagne proeven in Epernay

‘s Avonds draai ik met een haarspeldbocht mee en opeens komt de vallei van Epernay met al zijn pracht en glorie opdagen. Ik heb nog net genoeg tijd om enkele foto’s te nemen. Dan leg ik mijn matje uit te en val in slaap tussen de wijnranken.

Zelfs al staat er dertig meter verder staat een viersterren hotel. Ze zouden me er gratis mogen laten slapen, ik pas! Niets geeft hetzelfde gevoel als dit. Ik

De volgende ochtend wordt ik al vroeg gewekt door stemmen boven me. Ik draai me om en merk een hele troep Amerikaanse toeristen op. Die me al grijnzend staan te bekijken. Ik zwaai even, draai me om en slaap rustig verder.

Foto Epernay

IMG_0008

IMG_0006

De volgende twee dagen, wandel ik van het ene wijnveld in het andere. Passeer ik rivieren, bossen, kleine dorpjes, kinderen die zwaaien, ouderen die petanque spelen, … het Franse leven a la ‘Man bijt hond’.

De Via Campaniensis is veel toegankelijker dan mijn voorheen gevolgde GR routes en de afgelegde kilometers volgen elkaar spoedig op.

IMG_0025

IMG_0015

IMG_0046

De Camino, zou de Camino niet zijn, moest ik geen contact hebben met vreemden, moest ik geen onbekenden tegenkomen en met hen mijn tocht, gemoed en vriendschap delen.

IMG_0001

IMG_0053

IMG_0052

IMG_0042

Als ik na een week in Troyes aankom ben ik zeer moe, maar heel erg blij en voldaan. Het pad dat ik gevolgd heb, vanaf Reims naar Troyes, is zonder twijfel het meest deugddoende deel van de route geweestal. Al zeg ik dit waarschijnlijk wel vaker!

IMG_0084

IMG_0062

Opnieuw in een grootstad aangekomen, maak ik gebruik van couchsurfing om me te verzekeren van een deugddoende rustdag en een goede nachtrust.