Toen ik in 2015 met een nieuw avontuur op de proppen kwam en 3000 kilometer naar Compostella wandelde, verklaarde bijna iedereen me gek. Sommigen waren bevooroordeeld en anderen dachten simpelweg “die is zot”. Gelukkig gaven de meesten me nog nipt het voordeel van de twijfel.

Gaande weg begon ik (nog meer dan voorheen) te beseffen, dat er een hele wereld vol uitdagingen en avonturen te vinden is langs deze verlaten dorpjes, golvende velden en ruwe bergtoppen. Een onbekende wereld waarvan ik nog zo weinig af weet, maar rusteloos naar verlang.

“The long distance hiker, a breed set apart,
From the likes of the usual pack.
He’ll shoulder his gear, be hittin’ the trail;
Long gone, long ‘fore he’ll be back.”
– M.J. Eberhart

Nu twee jaar na datum ben ik me opnieuw aan het voorbereiden op een lange afstand wandeling. Ter ere hiervan kan ik het niet laten om een lijst te maken. Een lijst met 8 van de mooiste lange afstandswandelpaden die er bestaan ter wereld. Ik ben trots om hier te melden,dat ik binnen 2 maanden de oudste en meest legendarische van deze trektochten zal aanvatten. De Appalachian trail!

#1 Pacific Crest Trail (PCT)

Op nummer één in deze lijst staat de ‘Pacific Crest Trail’. Dit prachtig en diverse lange afstandswandelpad doorkruist de USA van Noord naar Zuid of vica versa, via 4260km nationale parken en natuurpracht die het Amerikaanse continent rijk is. Van de Mexicaanse tot de Canadese grens, doorheen Californië, Oregon en Washington.

De PCT is zonder twijfel één van de bekendste lange afstandspanden ter wereld, toch zijn er jaarlijks maar enkele honderden die het hele traject doorlopen. Deze lange afstandswandelaars krijgen een enorm divers parcours onder hun voeten, gaande van de verschroeiende hitten in Zuid-Californië, de Sierra Nevada bergen in Centraal Californië, het regenwout in de Pacific-noordoosten tot de noordelijke Cascades in Washington.

PCT HIKE

 #2 Te Araroa Trail

Van prachtige stranden naar beangstigende vulkanen, doorheen wouden en langsheen fotogenieke dorpjes… dit alles in één dag. Vermenigvuldig dit met honderd en je komt uit op het lange afstandspad ‘Te Araroa’! Een route die doorheen Nieuw-Zeeland kruipt als een rivier doorheen het landschap. Het ene moment oneindig, nat, koud en waar al je angsten weerspiegeld worden, op het andere moment onmenselijk mooi, idyllisch en zelf feeëriek.

De Te Araroa is het ultieme Nieuw-Zeeland avontuur dat vanuit het noordelijkste punt van het Noordeiland (Cape Reina) begint en in het uiterste zuiden van het Zuideiland (Bluff) eindigd. Vijf maanden en 3000km wandelen doorheen de mooiste landschappen ter wereld, bovenop de Pacific plate oftwel de ‘Rim of Fire’ en de mooiste fjorden die er op onze planeet te vinden zijn.

Nieuw-zeeland mount aoraki

mountain grass man walking

 #3 El Camino de Santiago

In de volksmond ook beter bekend als de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. De ‘Camino de Santiago’ is een van de weinige lange afstandswandelroutes ter wereld, waarbij wandelaars kunnen kiezen waar ze vertrekken en hoe ze dat doen (te voet, te fiets, te ezel, …). Iedereen kan zijn eigen route uitstippelen, zijn voorkeuren uitwerken en genieten op zijn eigen tempo. Mijn Camino – de weg die ik gewandeld heb – klokte af op vier maanden en juist geen 3000km voor ik Santiago bereikte.

Er waren uitgestrekte wouden, idyllische valleien en mooie tochten door de Pyreneeën, maar er waren ook frustrerend lange stukken asfalt en industriële zones. Wat de Camino nu ook zo speciaal maakt is de genegenheid, vriendschap en camaraderie die er heerst tussen de pelgrims. Meer weten? Klik hier.

Compostella

#4 Israel National Trail of “Shvil Yisra’el”

Ooit gedacht om het beloofde land te doorkruisen? Nee ik ook niet, maar het staat wel hoog bovenaan mijn bucket list. We vergeten even dat de regio woelige tijden doorstaat en genieten van Israëls enige true hike. Ongeveer 1000km wandelen te beginnen aan de Rode Zee, doorheen de Sinai woestijn, langs millennia oude steden en Judeaanse bergen.

israel desert heat

#5 The Snowman Trek

De Snowman trek in Bhutan is een van de meest tot de verbeelding sprekende lange afstandspaden in de wereld. Een maand lang wandelen doorheen het Himalaya gebergte met besneeuwde bergtoppen, prachige rivieren, meren en gletjes en een welkomende locale gemeenschap.

Al dit pracht komt wel met enkele nadelen. Het wandelpad gemiddeld boven de 4000 meter, een wandelaar is ook nooit helemaal zeker dat de route open is en nkel in de maanden oktober en april zijn de hoge passen vrij. Voeg daar nog eens een enorme kostprijs aan toe om te reizen in dit kleine koninkrijk, de verplichte gids en deze 200km lange route wordt toch wel een heel karwij.

Bhutan

#6 The Sentiero Italia

Klinkt een half jaar pizza, pasta en Italië als een ‘bella formula’? Ben jij verkocht bij deze woorden: gletsjers, sneeuw bestrooide bergtoppen, oude ruïnes, wijnvalleien, eilanden, Romeinse geschiedenis, …? Dan is de Sentiero Italia of grote Italiaanse route, het perfecte wandelpad voor jouw!

Meer dan 6000km trekken doorheen de mooiste streken van Italië, te beginnen in het noordoostelijk gelegen Trieste, doorheen de Alpen en langs de ruggengraat van het vasteland naar Sicilië. Wie denkt dat het daar al eindigt is grondig fout, de Sentiero Italia zou niets zijn zonder het prachtige Sardinië. Wie durft deze route aan?

alps-757731_1280

#7 The Appalachian Trail (AT)

Het bekendste lange afstandswandelpad in de wereld is zonder twijfel ‘The Appalachian trail’, wandelaars maken zich op voor 4000km natuurpracht doorheen 14 Oost-Amerikaanse staten.

De Appalachian Trail bestaat bijna uitsluitend uit wildernis en volgt de ruggengraat van het Appalachian gebergte. Vanuit Georgia’s ‘old Springer Mountain’ langs Mt.Katahdin in Maine en doorheen vele nationale parken en plattelandsdorpjes, tot men uitkomt aan de grens met Canada.

mountains-676217_1280

the great outdoors

#8 Hokkaido Nature Trail

Japan mag dan wel bekend zijn voor technologie, auto’s en gadgets. Onder fervente wandelaars staat Japan ook bekend als een prachig outdoor land, met duizenden kilometers aan wildernis, vulkanische bergen en natuurlijk Mount Fuji!

Ook het noordereiland Hokkaido deelt in deze weelde aan natuur en onberispelijk prachtig landschap. Met meer dan 4000km aan wandelpaden heeft het Hokkaido (het minst ontwikkelde eiland van Japan) alle troeven om wandelaars  en avonturiers aan te trekken. Het is hier waar de prachtige lentekleuren het eerst zichtbaar zijn, een waar wildernis paradijs met mogelijkheden tot wekenlange wandeltochten.

japan

top-mountain-100961_1280

Genoten van deze acht prachtige lange afstand wandelpaden en op zoek naar meer? Heeft u weet van andere prachtige wandelroutes, laat dan zeker even een berichtje achter als commentaar!